vakantie aan de Zwarte Zee in Bulgarije
Balchik aan de Zwarte Zee in Bulgarije
   
  OMGEVING De prachtige Zwarte-Zeekust van Bulgarije heeft een totale lengte van maar liefst 385 kilometer. In het noorden grenst de regio van de Zwarte Zee aan Roemenie en in het zuiden aan Turkije. Toeristen die naar Bulgarije afreizen komen met name af op de schitterende stranden en historische, gerenommeerde badplaatsen aan de Zwarte Zee. In het vroege voorjaar kan de Zwarte Zee een verkoelende werking hebben op de temperaturen langs de kust, terwijl het nog warme zeewater er in het late najaar vaak voor zorgt dat de temperaturen hoger liggen dan het westen van Bulgarije. vakantiefoto's van Albena, Varna, Balchik, Nessebar, Golden Sands in Bulgarije
ALBENA Albena heeft een strand van 7 kilometer lang en 100 meter breed. Zonnekloppers komen er perfect aan hun trekken. Alle accommodatie voor zorgeloos genieten van de deugddoende Bulgaarse zon is voorradig: strandstoelen, parasols, het aangename water van de Zwarte Zee en dagtemperaturen van rond de 30 graden in juli en augustus, en rond de 25 graden in juni en september.
Aan lekker eten en drinken geen gebrek. En vooral: spotgoedkoop. Er zijn talloze winkeltjes, bars en eethuisjes.
Albena biedt een grote verscheidenheid aan sportinfrastructuur. De parachutisten en paragliders vallen bij wijze van spreken met bosjes uit de lucht. De zonnebaders vormen geen beletsel om op het brede strand te landen. Naast de wat 'gewonere' sporten als bowling, tennis, golf, surfen, waterskiën en paardrijden behoort ook een avontuurlijke safari in het binnenland tot de mogelijkheden. De kust vanuit de lucht aanschouwen, kan vanuit een heteluchtballon of helikopter.
BALCHIK Even ten noorden van Albena ligt Balchik, een van de oudste steden van Bulgarije. Zeker een bezoek waard, al was het maar voor de ligging.
Het 'Slot van koningin Maria' met bijbehorende botanische tuin met 3.000 plantensoorten is een must.
KAAP KALIAKRA Nog iets meer noordwaarts kun je naar de afgelegen Kaap Kaliakra. Roodachtige rotsen rijzen 70 meter hoog uit de zee op - een adembenemend tafereel.
Met wat geluk en een sterke verrekijker zie je de dolfijnen zwemmen.
VARNA Dertig kilometer onder Albena ligt de pittoreske groene havenstad
Varna. De luchthaven van Varna bevindt zich slechts 8 km buiten het stadscentrum. Deze op twee na grootste stad van Bulgarije is het centrum van de noordelijke Zwarte-Zeekust.
Liefhebbers van een tof terrasje en traditionele Bulgaarse gerechten, zoals kalfsvlees met aubergines, voelen zich hier thuis. Bezoek zeker het Dolfinarium, het Natuurhistorisch Museum en de Hemelvaartskathedraal.
Varna is een echte winkelstad. Modefreaks kunnen terecht in de vele boetieks in de binnenstad, of in het prachtig winkelcentrum 'GRAND MALL VARNA' aan de rand van de stad.
Ga op de terugweg naar Albena ook even langs het Goudstrand, zowat het huisstrand van Varna. Het ligt in het noorden, op een 18 km van het centrum van Varna.
GOLDEN SANDS De naam goudstrand of goudenstrand dankt zijn naam aan het schitterende 3,5 kilometer lange en 100 meter breed zandstrand met fijnkorrelig goudkleurig zand en waanzinnig helder water.
De oppervlakte van het resort bedraagt in totaal meer dan 1800 hectare.
Volgens de legende werden er in de omgeving van het strand gouden schatten omgetoverd in goud zand, vandaar de naam. Het zand doet de legende eigenlijk wel een beetje bevestigen, omdat het zand een ontzettend mooie goudkleurige kleur heeft. Nabij het goudstrand ligt het Stara Planina-gebergte, wat men vanaf het strand goed kan zien.
Inwaards vindt U restaurants in traditionele Bulgaarse stijl met folklorische programma’s en met de traditionele gastvrijheid van een Bulgaars huis.
In kleine restaurantjes aan de kust kunt u genieten van de heerlijke smaak van verse vis uit de Zwarte Zee.
Vergeet vooral ook niet te proeven van de verrukkelijke Bulgaarse rakia en de traditionele rode en witte wijnen uit de streek.
Ook voor jongeren is hier genoeg te doen. Goudstrand heeft een gezellige boulevard vol met winkeltjes en een bruisend nachtleven.
Aquapolis 'Golden Sands'
is een van de grootste waterpretparken van Europa. Het heeft een capaciteit van 3000 personen.
Zeker het bezoeken waard !
NESSEBAR Zo'n 100 km ten zuiden van Varna - op de weg naar Burgas - ligt Nessebar. Een juweeltje dat op een rotsachtig schiereiland ligt. Het stadje van 9.000 inwoners lijkt wel een tekening uit een sprookjesboek, met kronkelende straatjes, houten huisjes en middeleeuwse kerkgebouwen. Liefhebbers van visgerechten moeten hier zijn.